Barn och unga riskerar att begå och utsättas för brott på nätet

Det är idag vanligt att barn och ungdomar delar bilder och filmer med varandra, via digitala plattformar som Snapchat och Tiktok eller på så kallade exposekonton. Det är inte ovanligt att det som delas är nakenbilder (så kallade nudes), filmer på misshandel, våldtäkt, slagsmål eller avrättning eller annat material som är kränkande eller förnedrande för enskilda individer.

I hela landet ökar antalet polisanmälningar kopplat till delning av material på nätet. Många unga blir utsatta för brott – och många unga gör sig skyldiga till brott. Den som delar den här typen av material kan göra sig skyldig till allvarliga brott som barnpornografibrott, förtal eller olaga integritetsintrång. Ungdomar som fyllt 15 år kan bli polisanmälda, åtalade och dömda för brott utan att de ens förstått att det de gjort är brottsligt.

Från höstlovet och ett par veckor framåt kommer många ungdomar i åldrarna 13 – 17 år att nås av Polisens kampanj om exposekonton och spridning av kränkande material, bland annat på Tiktok och Snapchat. Syftet med kampanjen är att få fler unga att förstå att de kan göra sig skyldiga till allvarliga brott när de sprider bilder och filmer med känsligt innehåll.

Filmerna som ingår i kampanjen finns tillgängliga här:
https://youtube.com/shorts/PSZB9HuELqs
https://youtube.com/shorts/g5vXnL1J38k
https://youtube.com/shorts/bHtsx-JdWCw
https://youtube.com/shorts/Ra6d1vy42_g

Prata gärna med era barn om:

  • Har de sett någon av filmerna?
  • Vad tänkte de när de såg den?
  • Har de erfarenhet av exponsekonton?
  • Vilka problem kan de se – för den som blir exponerad och för den som sprider material?

Här finns också Är det delbart? Polisens information om att ta, ha och dela nakenbilder:
https://polismuseet.se/siteassets/pdf-dokument/informationsmaterial-vardnadshavare-delbart